Ensimmäinen asia, joka pisti silmään heti Uruguayhun saavuttaessa, olivat (yleensä) miehet, jotka kantoivat termospulloa kainalossaan ja toisessa kädessä puusta tehtyä koristeellista kuppia. Voisi melkein "valehdella", että vain yksi kymmenestä kulki ilman tätä varustusta. Nyt kun ilmat ovat lämmenneet niin "kaikilla" on termospullo kainalossa jopa naisilla.
Saimme viime viikon perjantaina oikean uruguaylaisen naisen paljastamaan meille suomalaisille Mate-teen salaisuuksia.
Mate-teen käyttö on lähtöisin Guarani-intiaaneilta. Mate kulttuuri onkin parhaimmillaan Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa.
Mutta ihan ensimmäiseksi pitää selventää käsitteitä kun ne tuntuivat ainakin minulle olevan hiukan hakusessa.
Kun puhutaan Mate-teestä niin sen teen nimi on Yerba (Mate). Yerbaa saadaan kun jauhetaan Mate-puun lehtiä "jauheeksi". Teevahvuuksia on erilaisia. Lisäksi löytyy maustettujakin versioita. Se nyt tuli ainakin selväksi, että vihreässä Yerba-pussissa oleva tee on melko mietoa. Keltaisesta pussista löytyy jo vahvempaa. Vai onkohan se sittenkään selvää. No, me suomalaiset voisimme kokeilla samaa koivunlehdillä :) Minusta tee maistui kitkerälle vihreälle teelle ja vahvemmassa versiossa maistui tupakka.
Jotta Mate-teen juominen onnistuisi, täytyy uusi kuppi käsitellä hyvin. Vähän niin kuin me suomalaiset käsittelemme kuksamme ennen käyttöönottoa. Koverrettu kupin sisusta on aika huokoista. Nämä pienet kolot pitää siis tukkia. Sen takia kuppiin laitetaan Yerpa-teetä, vodkaa tai sen vahvuista alkoholia ja annetaan sen liota kupissa viikon verran. (Kuksahan käsitellään konjakilla ennen käyttöönottoa.)
Mate-teen valmistaminen on taidelaji. Puruja kuppiin pistetään noin 2/3 osa kupista. Purut mitataan oman kämmenen kautta ja ne pitää laittaa kuppiin vain toiselle sivulle. Pitää myös muistaa jättää ns. purukukkula vähän yli kupin reunojen. Ensimmäinen ns. haudutusvesi oli lämmintä, mutta ei kuumaa (suhde ehkä n. yksi osa huoneenlämpöistä vettä, 2 osaa kuumaa vettä - ei kiehuvaa).
Riippuu tietenkin kupin koosta miten paljon siihen menee vettä. Arvioisin, että yhteen kuppiin mahtuu noin desin verran. Sitä sitten imetään sen lusikkapillin läpi. Tapoihin kuuluu, että viimeisiä pisaroita imiessä kuuluu se sellainen ryystävä ääni. Sitten vaan lisätään termospullosta lisää kuumaa vettä ja jatketaan rituaalia. Yksi Yerba-annos (n. kourallinen purua kupissa) riittää niin kauan kuin termarissa riittää vettä. Sitten se pitää vaihtaa ja aloittaa rituaali alusta.
Mateen tarjoamiseenkin on oma rituaalia. Se pitää tarjota aina oikealla kädellä. Ja pullo pidetään oikeassa kainalossa, kuppi samassa kädessä
Uruguaylaiset sanovat, että nuori on vasta sitten aikuinen kun hän osaa valmistaa oman Mate-juomansa. Normaalisti vanhemmat aina valmistavat sen lapsilleen. Ensimmäiset Mate-teet lapsi maistaa noin kolme vuotiaana. Silloin teehen sekoitetaan vähän sokeria, että se maistuisi paremmalle.
Vielä kevennykseksi muutama vitsi tästä Mate-teen juomisesta:
Miksi uruguaylaisilla on aina autossa sisävalo päällä? Jotta he näkevät kaataa kuumaa vettä mate-kuppiin.
Miksi uruguaylaisilla on auton ikkunat huurussa? Koska termospullon kuuma vesi huurustuttaa ne.
Miksi uruguaylaiset ajavat niin hiljaa autoillaan eivätkä käytä vinkkaria? Koska kainalossa oleva termospullo ja kädessä oleva mate-kuppi haittaavat toimitoja.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Jaa kanssani ajatuksiasi blogistani!